Spontane foto's?

Wat zijn nou spontane foto’s? Wanneer is spontaan nou echt spontaan en wanneer is het geposeerd? Ik ben dol op ongeposeerde foto’s, maar ik hou ook onwijs van het gebruik maken van het mooiste licht. Dat is soms best een zoektocht in mijn visie als fotograaf. Een zoektocht naar wat het beste bij mij past. Daarom ga ik je hier daarover meer vertellen. 

Je hoeft bij mij niet te kiezen tussen spontane of geposeerde foto's​

Ik maak namelijk foto’s van jullie. Met een fotografisch oog wijs ik jullie de mooiste plekjes in de natuur of bij jullie thuis. Daar waar het mooiste licht is, daar waar de natuur het mooiste bloeit en daar waar ik geloof dat jullie het beste tot jullie recht komen. Ik breng jullie daar heen, klets met jullie en zeg wat jullie moeten doen. Daar komt het stukje poseren om de hoek kijken. Om vervolgens jullie kleine opdrachtjes te geven, waardoor jullie lachen met elkaar of juist helemaal in elkaar op gaan. 

Wat voor opdrachtjes zijn dat dan die juist zorgen voor spontane foto's?

Oef, ik hoor je denken! Moet ik dan opdrachtjes gaan doen voor de camera? Super spannend. Is het natuurlijk ook (let’s keep it real). Maar achteraf hoor ik altijd “je zorgt voor een ontspannen en gezellige sfeer tijdens een fotoshoot”! Ik geef jullie een aantal voorbeelden van de opdrachtjes die ik kan geven. 

  1. Samen wandelen en elkaar zachtjes tegen de heupen tikken (wedden dat je gaat lachen). 
  2. Samen wandelen en het hebben over de mooiste vakantie herinnering.
  3. De kinderen mogen papa en mama kietelen.
  4. Verstoppertje spelen in het bos en als papa of mama een kindje heeft gevonden, mag het opgetild en rondgedraaid worden. 
  5. Samen neusje neusje doen

Ik ben dus van mening dat geposeerd en ongeposeerd hand in hand gaan!

Spontaan en ontspan lijkt natuurlijk erg op elkaar. Daarom probeer ik de sfeer zo ontspannen mogelijk te laten zijn, want als jullie ontspannen zijn voor de camera, kan ik jullie spontaan vastleggen. Om jullie ontspannen te laten zijn, geef ik juist aanwijzingen. Dat geeft jullie houvast en richting tijdens de fotoshoot en kan ik jullie momenten vastleggen. 

Durf jij het aan om echt alleen de spontane momenten te laten fotograferen? Dan laat ik jullie helemaal je eigen gang gaan en geef geen sturing. Dat zorgt voor echt nog meer spontane momenten die jullie er echt aan herinnert hoe deze tijd was.