Yes, het is weer tijd om aardbei rabarber jam te maken!

Aardbei rabarber jam

Aardbei rabarber jam deels uit eigen tuin!

Yes, feestje dit altijd. Aardbei rabarber jam maken staat hier altijd 1 keer per jaar op de planning. Met ongeveer 6 rabarber planten verzamelden we 4 kilo rabarber. Daarbij kocht ik 6 kilo aardbeien bij de groenteboer. Voorgaande jaren haalden we die ook wel uit eigen tuin, maar helaas groeien de aardbeien niet zo goed dit jaar bij mij.

Aardbei rabarber jam
Aardbei rabarber jam
Aardbei rabarber jam
Aardbei rabarber jam

De aardbei rabarber jam wordt hier misschien nog wel meer gegeten door de yoghurt dan op brood. Nadat we de rabarber hebben geplukt blijft er altijd zo'n gat over in de tuin. Staat altijd zo lelijk, maar aangezien de frambozen erachter groeien komt dat ook wel weer mooi uit. Kunnen we daar gemakkelijk bij. Nadat we alle rabarber in 1 keer geoogst hebben, werd er eerst nog even flink gitaar mee gespeeld om ze vervolgens in stukken te knippen en ze tijdens een waterballet te wassen.

Aardbei rabarber jam
Aardbei rabarber jam
Aardbei rabarber jam
Aardbei rabarber jam
Aardbei rabarber jam
Aardbei rabarber jam

Hoe mooi is dit rabarber blad? Ik vind het een kunstje hoe die bladeren zijn opgebouwd :). Vervolgens was het tijd om de aardbeien in stukken te hakken en er in de pan een aardbei rabarber jam van te maken.

Aardbei rabarber jam
Aardbei rabarber jam

Alle potjes staan klaar om straks gevuld te worden. Ik kies er altijd voor om zo op een 70 graden vaatwasprogramma te draaien, want uitkoken in een pan vind ik altijd een mega klus. Het uitkoken is ook voornamelijk als je het een jaar goed wilt houden, maar hier is het binnen de kortste keren op.

Aardbei rabarber jam
Aardbei rabarber jam
Aardbei rabarber jam
Aardbei rabarber jam

Eind stand voor het maken van aardbei rabarber jam is 15 potten jam en 5 potten rabarber. Ze zijn er hier dol op, dus dat komt wel op de komende weken.
Mijn recept voor deze jam is: 1/3 rabarber, 2/3 aardbeien en heel veel suiker (maar net wat er op de verpakking staat). Ik was vergeten om er nog citroen bij te doen, dan was hij vermoedelijk nog wat dikker geworden. Maar goed, zoals ik in het begin al zei; "grotendeels verdwijnt het in de yoghurt". Dus dan is wat vloeibaar niet erg.

Share by: